-->

31.8.06

Google: knihy online

Učitelé cizích jazyků a českého jazyka a literatury by rozhodně neměli přehlédnout novou službu, kterou nabízí Google.

Americká internetová firma Google nabízí od včerejšího dne uživatelům internetu bezplatné stahování a tištění klasických románů a celé řady dalších knih, které jsou již veřejným majetkem a nejsou chráněny autorskými právy. Služba Google Book Search od loňska dovoloval zatím jen četbu a prohledávání knih na síti.

Uživatelé si podle sdělení firmy budou moci stahovat ve formátu PDF soubory knih pro pozdější čtení, prohledávání za pomoci klíčových slov i pro vytištění. Pod tento program však nespadají žádné knihy chráněné copyrightem. U nich Book Search pouze ukazuje základní bibliografické informace, popřípadě drobné úryvky textu, pokud nemá Google s vydavateli dohodnutu možnost zveřejnění obsáhlejších pasáží.

Loni začal Google v obsáhlém projektu Books Library umisťovat na internet tisíce knižních titulů, vesměs z beletrie a historie a většinou z 19. století, nechráněné autorskými právy. Google plánuje převést na internet miliony knih ze čtyř předních amerických univerzitních a veřejných knihoven a z knihovny britské Oxfordské univerzity, jeho záměry mu však zkomplikovali autoři a vydavatelé, kteří na firmu podali žaloby na porušování autorských práv.

Chcete-li se podrobněji seznámit s možnostmi, které Google Book Search nabízejí, přečtěte si recenzi této služby: Sťahujeme voľne dostupné knihy a publikácie cez Google, která dnes vyšla na Zive.sk.

Úvodná stránka sa dizajnovo neodlišuje od existujúcich služieb vyhľadávania a je plne integrovaná s ďalšími službami ponúkanými Google – cez záložky sa môžeme presúvať na vyhľadávanie obrázkov, obsahu webu, video obsahu či správ. K dispozícii máme pred štartom dve voľby: All books a Full view books, pričom Google uvádza, že pre korektné vyhľadávanie obsahu so sťahovaním PDF je potrebné prepnúť na druhú spomínanú voľbu. Následne na to môžeme zadať požadovaný hľadaný výraz. V tlačových vyhláseniach Google upozorňuje na dielo Dante's Inferno, no dostupné sú aj iné – predovšetkým staršie - knihy. V tomto ohľade sme neboli so službou celkom spokojní, pretože nie je celkom zo zoznamu publikácií zrejmé, ktoré budú dostupné k stiahnutiu a ktoré nie.

Google Book Search
http://books.google.com/


Zdroje:
http://www.ihned.cz
http://www.zive.cz
http://digiweb.ihned.cz/1-10076450-19191990-i00000_d-6e

 

Žádné komentáře: