-->

31.7.06

Článek: Causa česká Wikipedie

Onlineovou encyklopedii Wikipedia (česká verze Wikipedie) jistě není třeba dlouze představovat. Do zákulisí tohoto encyklopedického projektu dává nahlédnou David Antoš ve svém článku Spory na Wikipedii aneb válka o "h". Článek rozhodně stojí za přečtení. Zajímá-li vás tato problematika, nepřehlédněte ani rozsáhlé diskusní fórum pod textem článku.

Úvod článku:
Česká Wikipedie zaznamenává nebývalý úspěch. Dlouho přehlížená česká jazyková verze této světové internetové encyklopedie se díky strmému růstu kvantity i kvality článků pomalu stává oblíbeným zdrojem informací. Přes svůj úspěch však Wikipedie v uplynulém roce prošla řadou vážných konfliktů. Co se odehrálo pod pokličkou?
Česká Wikipedie vznikla v průběhu roku 2002. Otcem zakladatelem a prvním správcem se stal Miroslav Malovec. Na svém počátku nebyl pochopitelně rozvoj Wikipedie příliš rychlý, také kvůli dlouhodobější neaktivitě pana Miroslava Malovce, která začala koncem roku 2003. Kvůli tomu začátkem roku 2004 (konkrétně v březnu) obdržel správcovská práva Vít Zvánovec. Ten spolu s Mormegilem (pozn.: v tomto článku používám ta jména či přezdívky, pod kterými lidé vystupují na Wikipedii) dopřeložil samotný systém Wikipedie a počet článků začal postupně narůstat.

...
Nejlepší články na Wikipedii:
Nejodkazovanější články na Wikipedii:

Zdroj: Lupa.cz
 

Žádné komentáře: