15.9.06

Unikátní archív zvukových nahrávek

Především učitelé dějepisu by neměli přehlédnout, že v ČR vzniká unikátní archiv, v němž budou shromážděny vzpomínky pamětníků na 20. století. iDnes o tomto archivu přinesla zajímavý článek nazvaný V unikátním archivu je i hlas prokurátora Vaše.
Mnozí z těchto pamětníků tvoří elitu země, kterou komunistický režim tvrdě perzekuoval. Nahrávky bude shromažďovat archív Společenství paměti národa, který vznikl ve čtvrtek. 

 Ze stovek nahrávek lze vybrat kupříkladu vzpomínky plukovníka ve výslužbě Luboše Hrušky, který byl v roce 1949 odsouzen na osmnáct let do vězení za pokus o emigraci, válečné veteránky Jiřiny Tvrdíkové, jež strávila tři roky v sovětském Gulagu nebo Antonína Činky, jednoho z posledních žijících pamětníků Němci vypáleného Českého Malína na ukrajinské Volyni.

Paměť národa bude mít tisíce nahrávek
Právě Kroupa stál v roce 2001 u zrodu společnosti Post Bellum, která nejdříve nahrávala vzpomínky českých a československých veteránů druhého zahraničního odboje a politických vězňů padesátých let.

Od čtvrtka je ale jasné, že kromě Post Bellum bude v České republice existovat naprosto unikátní archiv s názvem Společenství paměti národa.

Tento archiv bude obsahovat tisíce nahrávek pamětníků dvacátého století. Své síly totiž spojil právě Post Bellum, Český rozhlas, Židovské muzeum, Ústav pro soudobé dějiny Akademie věd, Vojenský historický ústav, obecně prospěšná společnost Živá paměť i Muzeum v Ústí nad Labem.

Je to povinnost, míní autoři
Nápad s pamětí národa vznikl v redakci Českého rozhlasu, kromě Kroupy u něj stál další rozhlasový redaktor Adam Drda. Oni dva také už delší dobu vysílají v rozhlase dokumenty s názvem Příběhy 20. století.

"Napadlo nás, že by bylo dobré shromáždit všechny nahrávky, ať už například Židovského muzea, Živé paměti i dalších. Paměť národa bude místem, kde by se daly nahrávky shromažďovat, můžeme si tady i vyměňovat zkušenosti a zároveň se vyvarujeme toho, aby jeden pamětník nebyl zpovídaný mnohokrát," říká Kroupa a mluví o unikátnosti takového projektu. "Myslím, že jde o národní poklad, který jsme povinni vytvořit," podotýká.

A Adam Drda dodává: "Jde často o naprosto jedinečné nahrávky, které nikde jinde v takové podobě nenajdete."


Skutečnost, jak výrazně může využití tohoto zvukového archivu obohatit výuku dějepisu na základních a střeních školách, není třeba zdůrazňovat.

Občanské sdružení POST BELLUM:
http://www.hrdinove.cz

Zdroj: iDnes
http://zpravy.idnes.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat