-->

2.9.06

Jde o miliardy na vzdělávání z evropských fondů...

Dnešní Lidové noviny přinášejí komentář Radky Kavačkové nazvaný Za koho bude kopat Kopicová, který by neměl uniknout pozornosti. Z tohoto důvodu ocituji jeho podstatnou část.
Napínavější začátek školního roku tu dlouho nebyl. Tradiční promluvu k žákům si připravovaly dvě ministryně, přičemž ještě 1. září nebylo jasné, která ji skutečně použije. Jestli odstupující Petra Buzková, nebo předpokládaná nastupující Miroslava Kopicová.

Přitom tato věc není zdaleka nejdůležitější. Alespoň pro ministerstvo školství samé. Podstatnější je otázka, zda se pod vedením (byť třeba jen krátkým) Miroslavy Kopicové nestane ministerstvem zbytečným.

Jde o peníze z Evropy

Jak by se to mohlo stát? Prostě tak, že vzdělávací resort nebude rozhodovat o penězích na vzdělávání. Konkrétně o velkých penězích, které Česko v příštích sedmi letech získá na vzdělávání z evropských fondů.

K tomu je ovšem třeba vysvětlení. Spočívá v dosavadním působení Miroslavy Kopicové jako ředitelky Národního vzdělávacího fondu (NVF).

Většina lidí si pod tímto názvem představí státní instituci. Ve skutečnosti je to o. p. s. (tedy obecně prospěšná společnost). Její význam je postaven na exkluzivním postavení ve vztahu ke státním zakázkám ministerstva práce a sociálních věcí, které ostatně stálo u samého zrodu Národního vzdělávacího fondu v roce 1994.

Tehdy šlo o to ustavit subjekt, který bude schopný komunikovat s Evropskou komisí a formulovat programy, na jejichž základě lze získat pro Česko evropské peníze.

Kopicová udělala v tomto směru kus práce, nikoliv ovšem zadarmo.

Způsob, jakým se Národní vzdělávací fond dlouhodobě prezentuje, naznačuje, že o nějakou tu korunu na reprezentaci není v této instituci nouze.

Jmenování nestranické expertky a manažerky do Topolánkovy vlády má svou logiku, a to přesto, že zasvěcení mluvili v případě Kopicové vždy spíše o vazbách s ČSSD než s ODS (ostatně předsedou správní rady NVF není nikdo jiný než sociální demokrat Richard Falbr).

Evropské peníze na vzdělávání se totiž do Česka začnou v nejbližší době hrnout v mimořádném rozsahu desítek miliard. Je potřeba vědět, jak je vynaložit. Důležité může být ale i to, přes které ministerstvo budou plynout.

Bude to jenom ministerstvo práce a sociálních věcí, nebo také vzdělávací resort, tedy ministerstvo školství?

Není to tak dlouho, co se ministerstvo školství s Národním vzdělávacím fondem přetahovaly o spravování už existujícího evropského vzdělávacího programu Leonardo da Vinci. Údajně to musel řešit dokonce evropský komisař. Vyhrálo ministerstvo školství.

Nyní bude mít ale Miroslava Kopicová možnost jeho úředníky, kteří jí sousto sebrali, tak zvaně osolit, tedy zbavit se jich.

Na to stačí pobýt ve funkci ministryně pár dnů.

Pokud to udělá a pokusí se podržet administrování evropských peněz na vzdělávání v pravomoci ministerstva práce a Národního vzdělávacího fondu, stane se ministerstvo školství, které už před časem předalo velkou část svých pravomocí krajům, skoro zbytečným.

Jeho zánik by sám o sobě nebyl žádnou tragédií. Vzhledem k důrazu, který kladou všechny politické strany na rozvoj vzdělávání, by to bylo ale přinejmenším paradoxní. Miroslava Kopicová se ovšem může chovat také opačně. To jest, může brát své jmenování do křesla ministryně školství jako možnost pokračovat ve spravování evropských peněz z jiného postu než dosud.

Kdo je nová minstrině školství?
Miroslava Kopicová se narodila 3. října 1951. Vystudovala Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze. Před rokem 1989 pracovala ve státní správě - na federálním ministerstvu práce a sociálních věcí a ve Státní komisi pro vědeckotechnický a investiční rozvoj. Nikdy nebyla členkou žádné politické strany.

Od roku 1990 řídila programy spolupráce s EU v oblasti zaměstnanosti, vzdělávání a sociální politiky v rámci ministerstva práce a Agentury pro trh práce a sociální politiku. V roce 1994 se stala první ředitelkou NVF.


Zdroj:
Lidové noviny
http://lidovky.zpravy.cz
Čt24
http://www.ct24.cz
Národní vzdělávací fond
http://www.nvf.cz

Žádné komentáře: